Reglementet peger i retning af at ville have stærke og smidige gymnaster. Det kan man se på de momenter der giver høje point og bevægelses kvaliteten i serien som kræver smidighed. Når man skal lave hel krops-bevægelser og samtidig udføre dem korrekt, så kræver det stærke og smidige gymnaster. For de fleste drengegymnaster og nogle pigegymnaster er det let at motivere dem til at blive stærke, og lidt sværere at gøre dem smidige. Men det er vores opgave som trænere at motivere til at udvikle begge evner.
Nogle gymnaster er naturligt smidige, og de behøver ikke særlig meget træning før de kan gå i spagat og/eller split. Dejligt for dem 😉 Men sådan er det langt fra hos alle gymnaster. Der er også nogle gymnaster som er “over smidige”, og hos dem ville jeg arbejde på at de bliver stærkere frem for mere smidighedstræning. For det er bedst at være en kombination af både stærk og smidig, når man skal springe og undgå skader.
Jeg arbejder mest med baglår og inderlår når jeg arbejder med smidighed. Skulder-smidighed kan nogle gange også være påkrævet at træne, hvis en gymnast har et lille bevægelsesudslag i skuldrene. Det kan man tjekke ved at få gymnasten til at strække armene op over hovedet. Hvis armene ikke kan komme op i lodret og inde til ørerne, så kan det godt være at gymnasten ville have godt af lidt træning for skulder-smidighed.
Jeg gør det sådan at i slutningen af opvarmningen, når gymnasterne er varme nok, laver jeg altid smidighed med mine gymnaster. Vi laver hasestræk med modstand på. Det er et aktivt dynamisk stræk, kombineret med statisk stræk. Det foregår ved at gymnasterne er sammen 2 og 2, og den ene gymnast står med ryggen mod væggen, med et løftet strakt ben, som en slags front y, bare uden selv at have fat i benet. Makkeren har fat under benet og løfter hermed benet op ad. I 15-20 sekunder presser gymnasten benet ned ad, mens makkeren bliver ved med at holde fat under benet i samme højde hele tiden. Efterfølgende slapper gymnasten af i benet og makkeren løfter benet et lille stykke højere op. Denne position holdes i 15-20 sekunder. Dette gentages 2 gange mere (3 gange i alt) og gymnasten går ud på gulvet og laver den bedste spagat, han/hun kan, og der skiftes derefter ben. Jeg har klippet musikken, så det er let at følge med i om man skal presse benet ned ad eller slappe af og makkeren løfter benet. Se også træningsvideoen omkring smidighed.
Smidighed er noget der tager tid og der skal arbejdes med over tid. Det går ikke, at man presser for hurtigt på med fremskridt, for så kan det være at gymnasten overbelastes. Smidighed er også noget gymnasten bliver nødt til at arbejde med derhjemme, da én gang om ugen slet ikke er nok for at opnå fremskridt. Derfor opfordrer jeg mine gymnaster til at lave de samme træningsøvelser derhjemme, som vi laver til træning. Jeg synes det er min opgave som træner at lave træningsøvelserne, så det er nemt for gymnasterne at kunne udføre dem derhjemme. For hvis ikke jeg giver dem redskaberne til det, så lykkes de højst sandsynligt ikke med at blive smidige.
Jeg tænker rigtig meget på hvilke momenter der passer sammen, smidighedsmæssigt. Når man er smidig i spagatvejen så er man for det meste også god til den stående balance ligevægt fordi standbenet skal være smidig i baglåret. Derfor passer de to momenter ret godt sammen, da træningsøvelserne vil overlappe for begge momenter. Når man træner på det ene moment, træner man faktisk også det andet moment. Super smart!