Ekstratræninger – og kage!

Jeg elsker ekstratræninger, for der har vi endelig tid til at gå mere i dybden med bevægelserne og udtrykket i serien, end vi har til en normal rytmetræning. Der er også bedre tid til at give en gymnast en ny plads i serien, hvis dette er nødvendigt. I en perfekt verden planlægger jeg fra sæsonstart hvilke datoer der skal bruges til ekstratræninger til mine seniorgymnaster. Nogle gange glipper det, og så tager jeg det undervejs i sæsonen. Dette gør jeg altid i samarbejde med gymnasterne på holdet. Der er mange ting at tage hensyn til når man skal finde en dato, og de har i forvejen en travl hverdag, så derfor er de med på råd. Jeg afsætter 2-4 timer til et hold, alt afhængigt af om det er inden første runde eller lige inden DM. Lige inden DM skal der helst ikke være så meget at rette på serien, så forhåbentligt er der kun brug for 2 timer.

Jeg bruger helt håndgribeligt en tavle hvor jeg skriver 10-15 punkter jeg vil have at vi retter/fokuserer på. Antallet af punkter varierer lidt afhængigt af tidspunktet for sæsonen. Det er derfor ret nemt og tilfredsstillende at strege hvert punkt ud, når vi har fikset det. Det er mega motiverende for gymnasterne (og mig), for så kan vi se hvor langt vi er nået undervejs i træningen.

Der er forskel på om det er et seniorhold eller et yngre hold. Det er ikke en selvfølge for mig at et mini- eller juniorhold har en ekstra rytmetræning op mod en konkurrence, det er noget de selv skal efterspørge. Hvis de har et ønske som hold om en ekstra rytmetræning, så vil jeg gerne imødekomme dem, men det skal komme fra dem selv. Jeg synes det er vigtigt at lysten og ivrigheden kommer fra gymnasterne, og ikke mig som træner. De skal lære at tage ansvar og initiativ til at blive bedre. Jeg kan sagtens italesætte udkommet af en ekstra rytmetræning og motivere dem til at ville blive bedre, men selve drivet skal komme fra dem selv. Så hvis der bare er én gymnast, der spørger ind til en ekstra rytmetræning, så griber jeg bolden, for det er vigtigt for mig at de ved at jeg tager deres mål og ønsker seriøst.

Jeg kan også nå at få snakket mere med gymnasterne end til en normal træning. For til en normal træning er der fuld fart på hele tiden og fokus er på gymnastikken, og tidsplanen fordi der (måske) er mere end et hold i hallen til træningen. Der er det lidt lettere at være springtræner, hvor man har mere tid med den enkelte gymnast til hver træning. Det har man ikke rigtig som rytmetræner.

Til alle ekstratræninger skal der være kage! I hvert fald hvis du spørger mig. Der skal være lidt ekstra hygge til pauserne, og tid til at få snakket sammen. Jeg ved ikke hvorfor det er sådan, men mine gymnaster spiller altid fodbold som opvarmning og i de små pauser der kan være til en ekstratræning. Hvordan de kan finde en bold i hallen, er for mig en gåde. Men det sker ALTID!!!

Jeg bruger også mere tid på at se video af serien sammen med gymnasterne undervejs i træningen. Det kan være i en af pauserne, hvor vi holder øje med 2-3 fokuspunkter i serien. Holder alle gymnaster cirklen, står alle gymnaster rigtigt i den store opstilling, er forflytningen symmetrisk ind til sidste opstilling? Efterfølgende kan vi hurtigt få rettet de steder, hvor det ikke lykkedes, fordi vi har set det på video.

Videofeedback er bare et mega fedt redskab, og det bruger jeg så ofte jeg kan. Det kan foregå på mange forskellige måder. Jeg kan have forberedt feedback til hver enkelt gymnast inden ekstratræningen, som de så gennemgår til træningen. Eller gymnasterne kan filme hinanden 2 og 2 til træningen, hvor de retter de fokuspunkter jeg har til bevægelserne. Et gennemgående tema vil altid være at få brugt overkroppen tilstrækkeligt gennem hele serien. Derfor er dette altid et af mine fokuspunkter. Her har jeg også mulighed for at sammensætte makkerparrene, så de komplimenterer hinanden i forhold til bevægelsesmønsteret eller i momenterne. Alt efter hvad jeg synes der er vigtigst.

En ekstratræning behøver ikke kun at handle om gymnastik. Det kunne være en weekendtræning hvor en del af tiden bliver brugt til rytme, en masse sociale indslag, springtræning med anderledes fokus og en tur i svømmehallen. Det er en fed måde at mikse gymnastikken med det sociale på. Sådanne ekstratræninger planlægger vi ofte i starten af sæsonen, så gymnasterne og trænerne lærer hinanden bedre at kende. Det sociale sammenhold er så vigtigt på et gymnastikhold, og derfor prioriterer jeg det altid. Vi skal svede sammen og vi skal have det sjovt sammen, og det kan ekstratræninger virkelig åbne op for.

Hvordan bruger du ekstratræninger?

Bliv medlem allerede i dag

Vælg det abonnement som passer dig, du kan altid skifte eller afmelde.

Basic

Priser fra

599 kr.

pr. måned.

Basic indeholder:

All super deluxe

Priser fra

999 kr.

pr. måned.

All deluxe indeholder:

All inclusive

Priser fra

899 kr.

pr. måned.

All inclusive indeholder:

Allerede medlem? Log ind.

Jeg elsker ekstratræninger, for der har vi endelig tid til at gå mere i dybden med bevægelserne og udtrykket i serien, end vi har til en normal rytmetræning. Der er også bedre tid til at give en gymnast en ny plads i serien, hvis dette er nødvendigt. I en perfekt verden planlægger jeg fra sæsonstart hvilke datoer der skal bruges til ekstratræninger til mine seniorgymnaster. Nogle gange glipper det, og så tager jeg det undervejs...

De skal være medlem for at læse resten. Allerede medlem? Log ind.

Bliv medlem allerede i dag

Vælg det abonnement som passer dig, du kan altid skifte eller afmelde.

Basic

Priser fra

599 kr.

pr. måned.

Basic indeholder:

All super deluxe

Priser fra

999 kr.

pr. måned.

All deluxe indeholder:

All inclusive

Priser fra

899 kr.

pr. måned.

All inclusive indeholder:

Allerede medlem? Log ind.

Relaterede blogs